Yaşam

Entelektüel hayatımızın önemli düşünürlerinden Cemil Meriç’in ölüm yıldönümü.

Yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç, eserleri ve çevirileriyle Türk edebiyatında değerli bir yer edinmiştir.

Edebiyatımızın değerli isimlerinden Cemil Meriç 13 Haziran 1987 tarihinde vefat etmiştir.

Hüseyin Cemil Meriç, Balkan Savaşı sırasında Yunanistan’dan Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğu olarak 12 Aralık 1916’da Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldi.

Meriç, ilk ve orta öğrenimini Reyhanlı Lisesi’nde tamamladıktan sonra Antakya’ya giderek Fransız idaresindeki kentte Fransız eğitim sistemini uygulayan Antakya Sultanisi’nde okudu. Eğitimi sırasında 6 numaralı gözlerinin miyop olduğu anlaşıldı.

gecikmiş bir muhasebe

Cemil Meriç’in Geç Kalmış Bir Muhasebe başlıklı ilk yazısı 1933 yılında yerel gazete Yenigün’de yayımlandı.

Milliyetçi tavrı ve gazetede çıkan bir yazıda bazı öğretmenlerinin eleştirileri nedeniyle liseyi 12. sınıfta bırakmak zorunda kalan Meriç, 1936’da İstanbul’da Nurullah Ataç ve Reşat Ekrem Koçu’nun öğretmenlik yaptığı Pertevniyal Lisesi’ne geçti. . Cemil Meriç, aynı yıl Nazım Hikmet ve Kerim Sadi gibi isimlerle tanıştı.

1937 yılında maddi imkansızlıklar nedeniyle İskenderun’a dönen Meriç, dokuz ay Haymaseki köyünde ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra kısa bir süre İskenderun’daki Tercüme Bürosu’nda müdür yardımcısı olarak çalıştı.

Çeşitli dergilerde yazılar yazdı.

1938’de çeşitli geçici işlerde çalışan Cemil Meriç, 1939’da Hatay hükümetini devirdiği iddiasıyla tutuklanarak Antakya’ya götürüldü. İdam cezasıyla yargılanan yazar Meriç, iki ay sonra beraat etti.

Hatay aynı yıl 29 Haziran’da Türkiye’ye katıldı. 1941 yılından itibaren İnsan, Yücel, Gün ve Ayın Bibliografyası dergilerinde yazıları yayınlanan Meriç, burslu olarak İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’na kabul edildi ve 1944 yılında Fransız Filolojisi Bölümü’nden mezun oldu.

Yapılan çeviriler

Meriç, 1942 yılında Fevziye Menteşeoğlu ile tanışıp evlendi ve 1945 yılında oğlu Mahmut Ali, ertesi yıl kızı Ümit doğdu.

Yazarın ilk çeviri kitabı Balzac’ın Altın Gözlü Kız adlı kitabı 1943’te yayınlandı. Edebiyat ustası, 1944-1974 yılları arasında Elazığ Lisesi ve İstanbul Işık Lisesi’nde, İstanbul Üniversitesi’nde Fransızca öğretmenliği yaptı.

Meriç’in 1954’te görme gücü zayıfladı ve başarısız göz ameliyatları sonrasında 1955’te görme yetisini tamamen kaybetti.

Cemil Meriç, öğrettiği Fransızca ve İngilizce metinleri çevresine tercüme etti, asistanlarına yazdırdı. Yayınlanmamış Fransızca gramerini hazırladı. Dikte ederek makaleler yazmaya devam etti.

Yazar Meriç’in ilk telifli kitabı Hint Edebiyatı 1964 yılında yayınlandı. Doğu medeniyetlerine yönelik önyargıları yıkmayı amaçlayan dört yıllık bir çalışmanın sonucu olan eser, Bir Dünyanın Eşiğinde adıyla iki kez yeniden yayınlandı. .

Cemil Meriç’in Batı düşüncesinin değerli bir yönünü aydınlatmayı amaçlayan bu fikirle sosyalizmin temellerini atan ve sosyolojinin kurucusu olan Aziz Simon’ı konu alan eseri 1967’de Çan Yayınları’ndan çıktı.

Cemil Meriç öldü

Meriç’in 1965-1973 yılları arasında çeşitli dergilerde yazıları ve çevirileri yayınlandı. Hisar dergisinde Fildişi Kule’den başlıklı yazılar yazdı.

“Hayat denen söyleşiye bu kitabı yazmak için gelmişim gibi geliyor bana.”Bu Ülke adını verdiği Bu Ülke adlı kitabı Ötüken Yayınları’ndan 1974 yılında çıktı. Aynı yıl medeniyet kavramını ele aldığı Ümran’dan Medeniyete adlı eseri okuyucuyla buluştu.

Cemil Meriç, bir edebiyat ve fikir tarihi olan Kırk Ambar adlı eseriyle 1980 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü’ne layık görüldü.

Bu dünyadan bir Cemil Meriç geçti.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu