Ekonomi

Boeing’in ilk mürettebatlı uçuşu kalkıştan hemen önce iptal edildi

Boeing’in Starliner uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) yapılacak olan ilk mürettebatlı seferi, teknik bir sorun nedeniyle tekrar ertelendi. United Launch Alliance (ULA); erteleme kararına neden olan teknik sorunun, oksijen valfinin beklenmedik bir şekilde arızalanması olduğunu belirtti. NASA yetkilileri, Atlas V roketinin Centaur ikinci kademesinde meydana gelen bu arıza nedeniyle planlanan fırlatma zamanından 2 saat önce iptal edildiğini duyurdu. Uzman ekiplerin sorunu incelemesi ve gerekli düzeltmeleri yapması sonrasında yeni bir fırlatma denemesinin en erken yarın yapılması bekleniyor.

Boeing’in Starliner fırlatması, kalkıştan hemen önce iptal edildi ancak çalışmalar devam ediyor

SpaceX’in öncü uzay aracı Crew Dragon, bu ertelenen uzay yolculuğu ile bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri’nden insan taşıyabilen tek uzay aracı olmayı sürdürüyor. 2020 yılında ilk mürettebatlı görevini gerçekleştiren Crew Dragon, o tarihten bu yana Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) defalarca sefer yaparak uzay araştırmalarında yeni bir dönem başlattı. SpaceX, bu süre zarfında aracın tasarım ve performansını sürekli iyileştirerek uzay keşiflerindeki lider konumunu pekiştirdi.

Boeing, NASA Ticari Mürettebat Programı çerçevesinde gerçekleştirilen Starliner CFT-1 görevi ile Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) insan taşıyan 2. Amerikan roket servis sağlayıcısı olacak. Bugüne kadar 99 kez fırlatılan Atlas V roketi, astronotları maksimum dinamik basınçtan sonra belirlenen yörünge irtifasına ulaştırmak için Centaur ikinci kademesini kullanıyor.

NASA, Centaur’un ikinci kademesindeki bir oksijen temizleme valfinin beklenmedik bir şekilde davranış sergilediğini açıkladı. Fırlatma Direktörü Tom Heter, bu teknik sorun nedeniyle fırlatmayı planlanan kalkış saatinden 2 saat önce iptal etti. Bugüne kadar gerçekleştirilen kontroller sırasında roket ve uzay aracında herhangi bir problem tespit edilmemişti.

Planlanan uzay yolculuğunun ertelenmesinin ardından ekipler, gelecekteki görevler için hazırlıklara başladı. Roketten yakıtın güvenli bir şekilde boşaltılması işlemi, sistemlerin yeniden kullanımını sağlamak amacıyla dikkatlice yürütülüyor. United Launch Alliance (ULA), Centaur’un 2. kademesine 4000 galondan (yaklaşık 15.142 litre) fazla sıvı oksijen yüklemişti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams, planlanan uzay yolculuğunun ertelenmesinin ardından uzay aracından ayrıldılar. United Launch Alliance (ULA), Starliner uzay aracının beş hatta yedi astronotu destekleyecek şekilde tasarlandığını ve geri sayımın bu kapasiteye göre ayarlandığını bildirdi. Mürettebatın güvenli bir şekilde araçtan çıkış yapabilmesi için gereken süre, yaklaşık 45 dakika.

Fırlatma sistemindeki valfler kritik öneme sahip ve bu bileşenlerin arızalanması, uzay görevlerinin ertelenmesine neden olabiliyor. Daha önce de Boeing Starliner ve NASA’nın, Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) için planlanan fırlatmaları bu tür valf sorunları nedeniyle ertelendi.

Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu