İş

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Investing.com – Önde gelen teknoloji şirketlerinin fayda raporları ve Temmuz ayı ABD istihdam raporu, önümüzdeki hafta için en değerli olaylar olacak. Yatırımcılar ayrıca İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son faiz oranı kararı ile Euro bölgesi ve Çin’den gelen ekonomik verilere odaklanacak.

Yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

1. Tarım dışı istihdam

Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam raporu, Temmuz ayında ekonomiyi gösterecek. 184.000istihdam yaratılıyor ve işsizlik oranı tarihsel olarak düşük seviyelerde. %3,6kaldığını göstermesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlardüşmüş olabilir.

İşgücü piyasasının dayanıklılığı, ekonominin yavaşlayan enflasyona ve güçlü büyümeye (yumuşak iniş) doğru gerçek bir ilerleme kaydettiği görüşünü şekillendirmede kilit bir faktör olmuştur.

Fed Lideri geçen hafta Jerome PowellYatırımcı güveni, merkez bankası yetkililerinin ABD’de artık bir resesyon öngörmediklerini ve enflasyonun yüksek iş kayıpları olmadan %2 hedefine dönme şansının yüksek olduğunu söylemesiyle arttı.

Fed, geçtiğimiz Çarşamba günü faiz oranını 25 baz puan daha artırarak 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı ve gelecekteki ekonomik verileri takip edeceğini söyleyerek başka bir faiz artırımı olasılığını dışlamadı.

Ekonominin çok hızlı büyüdüğüne dair işaretler, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için oranları artırmaya devam etmesi gerektiğine dair alarmları tetikleyebilir. Tersine, istihdamda keskin bir düşüş durgunluk endişelerini yeniden alevlendirebilir.

2. Kar raporları

Perşembe günü ilgi alanlarını açıklayacak olan elmaVe AmazonFaiz süresi devam ediyor.

Bazı yatırımcılar; Kısmen teknoloji hisselerinde yapay zekadaki ilerlemelere yönelik coşkuyla beslenen rallinin durabileceği ürkütücü. Teknoloji yüklü Nasdak 100yılbaşından bu yana yaklaşık %44 arttı S&P 500Bilgi teknolojileri departmanı yaklaşık %46 kazandı.

Meta Platformlar (NASDAQ: META) ve Google’ın ana şirketi AlfabeGeçen hafta açıklanan sonuçlar, mega kapasiteli şirketlerin yüksek değerlemelerini bir kez daha haklı çıkardı.

Reuters tarafından alıntılanan Refinitiv bilgisine göre, prestijli S&P 500 şirketlerinin yarısından fazlası Cuma günü ikinci çeyrek kazançlarını bildirdi ve bunların %78,7’si analist beklentilerini aştı.

3. İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararı

Perşembe günü BoE faiz üzerineSon toplantısını yapacak ve piyasalar, politika yapıcıların Haziran’daki 50 baz puanlık artışın ardından 25 baz puanlık bir faiz artışına dönüp dönmeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Enflasyon Şubat ayından bu yana hızlanmadı ve yaygın fiyat baskılarının azalmaya başladığına dair işaretler var.

Ancak haziran ayında %7,9 Büyük ekonomilerin en yüksek seviyesi olan enflasyon, BoE’nin %2’lik hedefinin oldukça üzerinde. Bu nedenle piyasalar 50 baz puanlık artış olasılığını hafife almamalı; özellikle de politika yapıcılar Eylül ayında yeniden artışa ihtiyaç duyabileceklerini düşünürlerse.

BoE, Aralık 2021’den bu yana art arda 13 faiz artışına rağmen enflasyonun beklenenden yüksek kalmaya devam etmesi ve durgunluk olasılığını artırması nedeniyle yatırımcılardan eğrinin gerisinde kaldığı için eleştiri aldı.

4. Avro bölgesi verileri

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında yeniden faiz artırıp artırmayacağının tartışıldığı bir ortamda Euro bölgesi, şişirmeve ikinci çeyrek GSYİHPazartesi günü ön varsayımlarını açıklayacak.

GSYİH verilerinin blok ekonomisinin ikinci çeyrekte büyümeye geri döndüğünü göstermesi beklenirken, enflasyonun sadece biraz düşmesi bekleniyor.

Euro bölgesi enflasyonu geçen Ekim ayındaki zirvesinden bu yana yarı yarıya düştü, ancak yine de AMB’nin %2’lik hedefi olan %5,5’in oldukça üzerinde.

ECB Perşembe günü faiz oranlarını tarihi bir yüksekliğe yükseltti, ancak politika açıklamasında daha fazla artışa ilişkin net bir ifade bıraktı. Bu, önümüzdeki Eylül toplantısında başka bir artışın hafife alınmaması gerektiği anlamına gelir.

ECB Lideri Christine LagardeMerkez bankası enflasyonun “belini kırmaya” kararlı olsa bile bundan sonra ne olacağının belli olmadığını söyledi.

5. Çin’in PMI verileri

Hafta başında Çin’den gelen PMI verilerinin, Temmuz ayında imalat faaliyetlerinde art arda dördüncü ay olan daralmaya işaret etmesi ve ekonomide pandemi sonrası toparlanmayı desteklemek için teşvik önlemlerine duyulan ihtiyacın altını çizmesi bekleniyor.

Resmi olarak ağırlıklı olarak büyük ve devletle ilgili firmalara odaklandı imalat PMIVe hizmet Sektörü Anket Pazartesi günü yayınlanacak. Küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanmak Caixin imalat PMISalı günü paylaşılacaktır.

Perşembe günü açıklanan bilgiler, endüstriyel segmentte kârdaki çift haneli düşüş oranının altıncı aya taşındığını gösterdi.

Çin ekonomisi, yurtiçinde ve yurtdışında talebin zayıflamasıyla ikinci çeyrekte yavaş bir hızda büyüdü, ancak birçok analist, politika yapıcıların borç risklerine ilişkin artan endişeler arasında agresif bir teşvik sunma olasılığının düşük olduğunu söylüyor.

–Bu haber Reuters tarafından sağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu