Teknoloji

Venüs’ün Atmosferinin Gündüz Kısmında Oksijen Tespit Edildi

Hiç şüphe yok ki Güneş Sistemi’nin en dikkat çekici gezegenlerinden biridir. Venüs . Venüs, dönüş yönünün ters olması, zehirli atmosferi ve yüksek sıcaklığı nedeniyle pek çok gizemi barındırmaya devam ediyor. Yine de gezegen hakkındaki bilgilerimiz her geçen gün artıyor.

Venüs’te atomik oksijen bulundu

Almanya’da bulunan Deutches Zentrum Für Luft-und Raumfahrt (DLR) tarafından yapılan çalışmalarda Venüs’ün atmosferinin Güneş’e bakan kısmında atomik oksijen tespit edildi. Oksijenin reaktif bir türü olan atomik oksijen, Venüs’ün atmosferinin ışıkla kaplı kısmında ilk kez tespit edildi. Atomik oksijen, tek başına duran, reaksiyona girmeye hazır bir oksijen atomudur. Nefes aldığımız formda oksijen iki atomdan oluşan bir bileşiktir.

Venus Express adlı uzay aracından gelen bilgileri inceleyen bilim insanları, yerden 90-120 kilometre yükseklikte gezegenin atmosferinde atomik oksijen bulunduğunu keşfetti. Santimetre küp başına oksijen yoğunluğu 100 ila 1000 parçacık Ortada değişiyor. Bu ölçüm gezegenimizin atmosferindeki oksijen konsantrasyonundan çok daha düşüktür.

Araştırmacılara göre atomik oksijen birkaç farklı şekilde ortaya çıkmış olabilir. Bu olasılıklar arasında gezegendeki karbondioksit ve suyun güneş ışığıyla parçalanması da yer alıyor. Diğer bir olasılık ise gezegenin yüzeyindeki kayaların ve minerallerin reaksiyona girmesidir. Bazen reaksiyonlar sonucunda oksijen dışarıda kalabilir.

Bilim adamlarına göre atomik oksijenin varlığı Venüs’ün atmosferinde önemli bir rol oynayabilir. Örneğin bu oksijen atmosferdeki diğer element ve bileşiklerle reaksiyona girerek gezegenin iklimi ve kimyası etkileyebilir. Nature Communications’da yayınlanan araştırma, gelecekte Venüs’ün ve onun Dünya ile farklılıklarının daha kolay anlaşılmasına da yardımcı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu