Teknoloji

İngiltere’den muhteşem bilgisayara 273 milyon dolarlık bütçe!

Birleşik Krallık hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yapay zekalı bir süper bilgisayara 225 milyon £ veya 273 milyon $ yatırım yapacağını duyurdu ve bu, ülkenin ABD ve Çin’e yetişmek için yarışırken teknolojide liderlik etme arzusunun altını çizdi.

Bristol Üniversitesi, adını 19. yüzyıl İngiliz mühendisi Isambard Brunel’den alan Isambard-AI adlı harika bilgisayarı inşa edecek. Duyuru, İngiltere’nin Bletchley Park’taki yapay zeka güvenlik zirvesinin ilk gününe denk geldi.

Birleşik Krallık hükümeti, Isambard-AI’nin Birleşik Krallık’taki en gelişmiş bilgisayar olacağını ve tamamlandığında olacağını söylüyor “İngiltere’nin mevcut en hızlı makinesinden 10 kat daha hızlı”Bunun olacağını söyledi.

BİLGİSAYAR NVDIA’NIN EN GÜÇLÜ YAPAY ZEKA ÇİPİNİ BULACAK

Bilgisayarda, ABD’li yarı iletken devi Nvidia tarafından üretilen güçlü yapay zeka çipleri olan 5.448 GH200 Grace Hopper Süper Çipi yer alacak.

Amerikan BT devi, bilgisayarın yapımına yardımcı olacak ve sonunda onu yeni duyurulan Dawn adlı Cambridge süper bilgisayarına bağlamayı hedefliyor. Dell ve İngiliz firması StackPC tarafından üretilen bu sistem, güç tüketimini azaltmak için su soğutmayı kullanan 1.000’den fazla Intel yongasıyla güçlendirilecek. Önümüzdeki iki ay içerisinde çalışmalara başlanması bekleniyor.

Birleşik Krallık hükümeti bu iki son teknoloji bilgisayarın füzyon gücü, sağlık hizmetleri ve iklim modelleme alanlarında devrim yaratacağını umuyor.

YAPAY ZEKA YARIŞINDA CİDDİ ARTIYOR

Hükümet, makinelerin 2024 yazından itibaren faaliyete geçeceğini ve araştırmacıların güvenlik özelliklerini test etmek, ilaç keşfi ve saf güç konularında atılımlar yapmak için gelişmiş yapay zeka modellerini analiz etmelerine yardımcı olacağını söyledi.

Hükümet daha önce ülkenin çip tedarikini güvence altına almak ve ticari açıdan en değerli mikroçipler konusunda Doğu Asya’ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla yarı iletken endüstrisine yatırım yapmak için 1 milyar £ ayırmıştı.

KAYNAK: HABER7

koycegiz-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu