Ekonomi

Yağlı Tohumlar ve Bitkisel Yağ Sektörünün Sorunları Görüşüldü

İSTİB’in düzenlediği “Borsa Meydanı’nda Şubeler Konuşuyor” toplantılarında bu ay yağlı tohumlar ve bitkisel yağ sektörünün sorunları masaya yatırıldı.

İstanbul Ticaret Borsası’ndan (İSTİB) yapılan açıklamaya göre, “Borsa Meydanı’nda Bölümler Konuşuyor” toplantısına katılan sektör temsilcileri, yağlı tohumlarda en önemli sorunun planlama olduğunu belirterek, üretim ve üretimle ilgili sorunların devam ettiğini bildirdi. İthalata bağımlılık planlama ile aşılabilir.

Webinar ortamında gerçekleştirilen “Yağlı Tohumlar ve Bitkisel Yağlar Seksiyonunda Yaşanan Sorunlar ve Analiz Önerileri” konulu toplantıya; Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen ve Oruçoğlu Petrol CEO’su ve Genel Müdürü Rıfat Tekbaş konuşmacı olarak katıldı.

Moderatörlüğünü Güven İşleri Platformu Başkanı Gazeteci Celal Toprak’ın yaptığı toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap yaptı. Kasap, Türkiye’de yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar sektörünün yüksek potansiyele sahip olduğuna değinerek, bu potansiyeli engelleyen konuların masaya yatırılacağını belirtti.

Gıda branşındaki sorunların Borsa Meydanı toplantılarında tek tek ele alındığını hatırlatan Kasap, “İstanbul Ticaret Borsası olarak bu toplantılarda ortaya konulan çözüm önerilerini Odalar ve Ticaret Birliği aracılığıyla ilgili bakanlıklara iletiyoruz. Türkiye Borsaları (TOBB) ve bunları tarihe not düşecek bir kitap olarak yayınlayın.” terimleri kullandı.

Üretici, sanayici ve devlet ilişkileri bağlamında üretimi artırma önerileri sunan Oruçoğlu Yağ CEO’su ve Genel Müdürü Rıfat Tekbaş, yağlı tohumların stratejik bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, üretiminin bir üst kurul tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Tekbaş, “Önümüzdeki 3-5 yılda ne üretileceğinin belirlenmesi gerekiyor. İthalata olan bağımlılığımızı azaltmak ve üretimimizi sürdürülebilir bir şekilde artırmak için bu tedbirleri almak kaçınılmaz.” açıklama yaptı

Bitkisel yağ sanayicilerinin ihtiyaç ve talepleri hakkında bilgi veren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, son gelişmelerin dünyada tarımın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek, “Petrol, un ve şeker çok önemli. temel gıda maddeleridir ve bunların her biri stratejik öneme sahiptir.” değerlendirmesini yaptı.

Türk tarımının en değerli sorununun planlama olduğuna değinen Büyükhelvacıgil, “İnsan kaynağımız ve teknolojimiz yeterli olmasına rağmen maalesef planlamada başarılı olamıyoruz. Bu sürdürülebilir tarımı tehdit eden bir durum. Petrolde asıl sorunumuz planlama. Çiftçi, sanayici, tüketici ve devlet ile ilişki içindeyiz.Bu arada ortak çıkarlar için hareket etmeliyiz.Uzun vadeli sözleşmeli çiftçilik sadece petrolde değil tüm tarım ürünlerinde yer almalı.” bilgileri verdi.

Çiftçilerin yağlı tohum üretiminin artırılmasına yönelik talep ve beklentileri ile önerilerini sıralayan Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen yaptığı konuşmada, ayçiçeğinin fiyat ve sektörel yapısal sorunları olduğunu belirterek, “Sürdürülebilirliğin birinci şartı alım garantisidir” dedi.

Çiftçinin sürdürülebilir ve öngörülebilir bir gelir beklentisi olduğunu belirten Çalen, “Çiftçimiz ekim kararını geçen yılki fiyat ve faize göre veriyor. Gerçek rotasyon, gerçek teknoloji ve gerçek gübreleme sürdürülebilirliği belirliyor. Ayçiçeği üretimini artırmak için takviyeler çok değerli.

Desteğin cazip rakamlara çıkarılması gerekiyor. Yağlı tohum odaklı lisanslı depoculuğa yönelmeliyiz. Ayrıca alternatif yağlı tohumlarda üretim arttığı için tağşişlere dikkat etmeliyiz. Ayçiçeğinin yanına ikinci bir alternatif eser konulmamasının nedeni ise bir alıcı kooperatifinin olmayışı ve makro planın olmamasıdır. Planlama ile yılda 2,5 milyon ton ayçiçek yağı üretimine ulaşabiliriz.”

kesap-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu