Haber

Mehmet Bekaroğlu: “Sayın Bakan ‘Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü Yeniden Açıyoruz’ Dedi, Soruyorum, ‘Niçin Kapattınız?”

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Sıhhat Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; “Sayın Bakan ‘hekim ve sıhhat işçisi gereksinimimiz hala var’ dedi. Başka itirafları da vardı satır aralarında. En son konuşmasını bitirirken ‘Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü yeniden açıyoruz’ dedi. Sayın Bakan soruyorum, ‘Niçin kapattınız?’ Türkiye’nin yüzyıldan daha fazla… Dünyada üretilmeyen aşıları üreten bir kurumu niye kapattınız? Oradaki personeli niye dağıttınız niye yok ettiniz? Sizin sağlık reformu dediğiniz bir yapboz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı ile kurum ve kuruluşlarının 2023 yılı bütçe teklifleri görüşülüyor. CHP Kümesi ismine kelam alan İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Bakan Koca’nın bütçe sunumunu değerlendirdi. Bekaroğlu, şöyle konuştu:

“Sayın Bakan ‘hekim ve sıhhat işçisi gereksinimimiz hala var’ dedi. Başka itirafları da vardı satır aralarında. En son konuşmasını bitirirken ‘Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü yeniden açıyoruz’ dedi. Sayın Bakan soruyorum, ‘Niçin kapattınız?’ Türkiye’nin yüzyıldan daha fazla İstanbul’dan buraya gelen ve daha dünyada üretilmeyen aşıları üreten, değişik ülkelere satan bir kurumu, bir tecrübeyi niçin kapattınız? Oradaki işçisi niçin dağıttınız niçin yok ettiniz? Sizin sıhhat ıslahatı dediğiniz bir yapboz.

“SİZ 12 EYLÜLCÜYMÜŞSÜNÜZ”

61 Anayasası’nı bazıları sevmez. Bazı maddelerini ben de sevmiyorum ama 61 Anayasasında bir kamucu sağlık anlayışı var, çok seviyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin birinci programına gittim baktım, siz 12 Eylülcüymüşsünüz. Baştan sona 12 Eylül’ün maddesine uygun bir sağlık vaatleriniz var bu programda. Nasıl özelleştireceğinizi orada bugün yaptığınızı, kurucu sağlık hizmetlerini bile özelleştireceğinizi yazmışsınız yani bu işi bilerek gelmişsiniz. Ben demek ki o arada uyumuşum.

“DÜNYA ŞEHİR HASTANELERİ’NDEN VAZGEÇİYOR”

2003 ile karşılaştırılır daima. Geçmişi berbatlar her hususta. Sıhhatte da bu türlü. Sayın bakan bu türlü demedi lakin sizin hükümetinizin, sayın Cumhurbaşkanının genel tavrı budur. Geçmişi karalar sarfiyat. 2023’te Cumhuriyet kurulduktan sonra Türkiye 1. Dünya savaşından çıkmıştı. Türkiye’nin Osmanlı’dan gelen bir altyapısı, tıp eğitimi… Çok kısa sürede bir sağlık alt yapısı kurulmuş o fakir ülkede. Biz ‘Şehir Hastaneleri’nde örneğiz’ diyorsunuz da Kent Hastaneleri’nden dünya vazgeçiyor. Siz nereden dünyaya örnek olacaksınız? 5 bin kişilik hastanelerden dünya uzaklaşıyor. Biz sosyalizasyonla sıhhat ocağı sistemini yok ettiniz. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ile örnek… Onları yok ettiniz.

Sağlıkta dönüşümün temelinde ne var? Özelleştirme… Esirgeyici sıhhat hizmetini bile özelleştiren bir grup tedavi edici sıhhat hizmetlerinde neler yapar neler.

“KAMUNUN SAĞLIK İÇİN AYIRABİLDİĞİ KAYNAKLAR ARTMIYOR”

Sağlık çalışanlarının özlük hakları döner sermaye sistemiyle rekabetle yarışa sokulması… Bugün sıhhatte yaşanan sorunların temelinde bir tanesi budur. En yanlışsız yaptığınız şey Genel Sıhhat Sigortası. Türkiye dünyanın en derin en yaygın Genel Sıhhat Sigortası’nı kurdu. Çok doğru bir şey yaptı ama bütün problemli sıkıntılarda o doğru bir şeyin finansmanı nasıl olacak bu şekilde sağlığa aktarılan kaynakların giderek ilaç sanayisi tarafından her şeyin reçete edildiği böyle bir dönemde böyle bir sigortanın yönetilmesinin mümkün olmadığını nasıl görmedeniz, şu anda ne yapıyorsunuz?

Sayın bakanım bir rakam verdiniz ama bu doğru değil. Türkiye’nin kamu sıhhat harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3 buçuğu. Siz ‘5’ dediniz, özeli de koydunuz. Bütün harcamaları koydunuz. Yani artmıyor sayın bakanımız 5 de dese kamunun sıhhat için ayırabildiği kaynaklar artmıyor.

“TIP EĞİTİMİ CİDDİ BİR ŞEKİLDE BALTALANDI”

Tıp eğitimi önemli bir biçimde baltalandı. Pandemi de muvaffakiyet olduysa bu muvaffakiyetin sebebi bir seferberlik havasıyla hareket eden ruhla yetişmiş doktorlar ve başka sıhhat personeli… Fakat ‘filyasyonla milyaslonla başarılı olduk’ diyorlar. Onlar kıssalar o denli bir muvaffakiyet yoktu. Tıp eğitimiyle ilgili önemli adımlar atılmazsa 10 sene sonrasını düşünemiyorum. ‘Hekim sayısını şu kadar bu kadar arttırdık’ pahalı Bakanım dışardan doktor götürüyorsunuz. Oradaki diplomaları önemli bir biçimde gözden geçirmek lazım. Bu diplomalar diploma mıdır, nedir? Bunlara bakmak lazım.

“NİYE YERLİ VE MİLLİ İLAÇ KULLANILMIYOR”

İlaç ve tıbbi aygıt. Sayın Cumhurbaşkanı kim fark ettirdiyse bilmiyorum bununla ilgili bir rapor hazırlattı Devlet Denetleme Kurulu’na o raporun gereği yapılmıyor. Niye yerli ve milli ilaç kullanılmıyor. Şu arkadaşa sorayım, sen o kurumun başkanısın. Ne yaptınız şimdiye kadar. Yapılan hiçbir şey yok. ‘İlaç üretiyoruz’ dediniz Bakanım. O ilaçların hepsi yüzde 85’i dışarıdan gelen maddeyi burada ambalaj yaparak üretiyorsunuz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu