Haber

Kızılay Başkanı Kınık, TBMM Deprem Araştırma Komisyonunda: “Bölgeye Çadır Seferber Ettik. 130 Bin Çadır Gönderdik”

HABER: TAMER ARDA ERŞİN – Kamera: FATİH NAZIM EFE

Kızılay Lideri Kerem Kınık, TBMM Beyin Sarsıntılarını Araştırma Komisyonu’nda sunum yaptı. Deprem bölgesine 130 bin 271 çadır gönderdiklerini kaydeden Kınık, “Barınma hizmetlerinden AFAD, güçlendirme noktasında ise AFAD’dan sorumluyuz. Ancak 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımız sadece AFAD’a çadır üretiyorlar ve onlar da çadır üretiyor.” Düne kadar 36 bin 720 çadır ürettik, 130 bin 271 çadır, 474 bin 249 battaniye, 51 bin ısıtıcı ve 10 bine yakın yatağı sahaya sevk ettik” dedi. Kınık, topladıkları 6 milyar TL’lik ayni ve nakdi yardımın 5 milyar TL’sini kullandıklarını da belirtti.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu bugün; Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ı dinledi. Yönetim kurulu üyelerine sunum yapan Kınık; “Daha dirençli toplumlar ve şehirler inşa etme umuduyla ilerliyoruz” sözleriyle başladı. Kınık, yönetim kurulu üyelerine beş dakikalık video izlettirdi. Kınık yaptığı konuşmada Kızılay tarihinden kesitler aktardı; Kurumun 6 milyon bağışçısı olduğunu ve depremde kurumun 22 personelinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kınık, deprem bölgesine gönderdikleri çadırlar hakkında da bilgi verdi. Kınık dedi ki:

“Barınma hizmetlerinden AFAD sorumlu, AFAD’a takviye kuvvetlerden de biz sorumluyuz. Kendi stoğumuzdaki yaklaşık 50 bin çadırımızla birlikte hareket ortaklarımız ve stoğumuzdaki tüm çadırlarımızla birlikte 93 bin 551 çadırı seferber ettik. Erbil, Romanya, Bulgaristan olarak bölgeye.Bu arada 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımız sadece AFAD’a çadır üretiyor ve düne kadar 36 bin 720 çadır üretip 130 bin 271 çadır, 474 bin 249 battaniye sevk ettik. , 51 bin ısıtıcı ve yaklaşık 10 bin yataklı saha.

“GÜNLÜK 1200 Çadır Üretiliyor”

Çadır fabrikamız günlük 1200 adet afet çadırı üretim kapasitesi ile faaliyetlerine devam etmektedir. Son 2 yılda 51.480 çadırı AFAD’a teslim ettik. Malatya’da faaliyet gösteren ve depremden 3 ay önce Cumhurbaşkanımız tarafından resmi açılışı yapılan Kızılay Sistem İnşaat Konteyner Fabrikamızda günlük 50 konteyner üretimi ile 800 konteyneri depremzedelerimizin beğenisine sunduk.”

Kınık, Kızılay’a yapılan 6 milyar TL’lik birebir ve nakit bağışın 5 milyar TL’sini de kullandıklarını söyledi.

“TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASINDA TOPLANAN 919 MİLYON LİRADAN 565 MİLYON LİRA HESAPLARIMIZA AKTARILDI”

Kınık, Kızılay’ın ‘Yaraları Birlikte Saralım’ kampanyasına 3 milyar 194 milyon 995 bin TL, AFAD ile başlattığı Türkiye Tek Yürek kampanyasına ise 919 milyon 482 bin TL bağış toplandığını bildirdi. Kınık, “Türkiye Tek Yürek kampanyasında bize taahhüt edilen 919 milyon liranın 565 milyon lirasını aktardık.”

Kınık’ın sunumunun ardından yönetim kurulu üyeleri de söz alarak görüşlerini bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Kızılay’ın AHBAP’a sattığı çadırları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Siz Kızılay Başkanı olarak nasıl ‘benim bir bilgim yok’ diyebilirsiniz. Nasıl kamuoyunu yanıltabilirsiniz? Aldığınız bir kararın arkasında nasıl duramazsınız? Biz o kargaşada Hatay’a sizden çok daha önce gittiğimizi bilmiyor musunuz?

“2-3 FON İLE ÇALIŞAN BİR DURUMDASINIZ”

Bu kadar çok çadır ürettiğinizi söylüyorsunuz, aldığımız bilgilere göre çadır üretimini taşeronlaştırmışsınız. Kızılay zamanla bir holdinge dönüşerek ticari bir şirkete dönüştü. Kamuoyuna da yansıdığı üzere burada çalışan milletvekillerinin 2-3 katı maaşla çalışıyor durumdasınız.”

“NEDEN İSTİFA ETMİYORSUNUZ?”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kınık’a, “Neden istifa etmiyorsunuz, çadır satmak, kan gıda maddesi satmak nedir?” diye sordu. Şevkin, “50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda sınıfta başarısız olan Kızılay lideri olarak siz de milletvekili adayı olacaksınız. Hangi başarılarınızın arkasında duracaksınız? milletin huzurunda…” dedi.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği yerde vatandaşların yaralarının hala sarılmadığını bildirdi. İpekyüz’den Kınık’a; “Depremde heyetimizin soracağı soru şu olmalı: 50 binden fazla can kaybı var, donma ölümleri var, 2 milyondan fazla terk edilmiş insan var. Kim istifa etti? Kızılay böyleyken istifa eden var mı? tartışmalı bir kurum?” soruyu yöneltti. İpekyüz, Kızılay’ın konteyner imalatçı firmasının günlük üretimine dikkat çekerek, “Burada ne diyorsunuz? Günde 50 adet üretiliyor. Kaç üretim? 769. 12 gün çalıştı. 3 ay önce başladık” diyor. Bunu bize dağıttınız.3 ay önce üretime başlayan bir yer depremin 50. gününe geldik şimdi 769 tane ürettik diyorsunuz.Bizi çocuk mu sanıyorsunuz?” dedi.

“KIZILAY’I KURUM OLARAK GERÇEKTEN VAR OLDUM”

AKP Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, “O an sadece Kızılay’ın yemek verebildiğine şahidim” dedi. Bakbak, “Düdüklü çorba yapın ve evine girebilenlere bardaklarla dağıtın” dedi.

AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuş, “Kızılay’ın hataları, hataları olabilir ama kurumun yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ben Osmaniye milletvekiliyim. Osmaniye’de deprem bölgesindeydim. Herkes adeta seferber olmuştu. Burada eksiklikler olabilir ama kurumların yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum.”

KINIK’E TEŞEKKÜRLER

Durmuş, Kınık’a teşekkür ederek, “Kızılay kurumsallaştı, merkez ve ilçelerde yardıma muhtaç vatandaşlarımızın olduğu yerlere ulaşmaya çalışıyor. Bu kurumların kurumsallaşması bir dezavantaj değil. Görevini yaptığını düşünüyorum. vatandaşlarımızı korumak açısından çok iyi.”

“DEĞERLENDİRİLMELİDİR DÜŞÜNÜYORUM”

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, “Her kurumda yöneticilerin hataları, eksiklikleri olabilir. Bunları eleştirmek mümkün. Bunu her zamanki gibi kabul etmek gerekiyor. Bana da çok tuhaf gelmiyor. Oradan elde edilen gelire yardım ediyorsa yolu açılmış olabilir. Bu nedenle takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu