Haber

Kırtasiye ve giyim malzemelerinde KDV indirimi kanun teklifi

TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda kırtasiye ve giyimde yüzde 10 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi yönünde TBMM Başkanlığı’na teklifte bulundu. . Biçer Karaca, “KDV ve diğer dolaylı vergilerin daha fazla gündemde olması, satın alma gücünün azalması ve ekonomik krizin genel nüfusa yayılmasıyla doğrudan ilgilidir. Ayrıca ekonomik kriz nedeniyle satın alma gücünün azalmasıyla da doğrudan ilgilidir. Özellikle dar gelirli aileler ekonomik koşulların çok zor olduğu bir ortamda çocuklarını okula göndermekte zorluk yaşıyor.Okullaşma oranları artıyor gibi görünse de eğitim hakkından mahrum bırakılan çocukların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması yönünde TBMM Başkanlığı’na teklif sundu. Biçer Karaca, teklifiyle kırtasiye ve giyimde yüzde 10 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini istedi. Biçer Karaca, teklifiyle ilgili olarak Anayasa’nın 42. maddesine atıfta bulunarak, hiç kimsenin eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamayacağına dikkat çekti.

“Okulda olması gereken 280 bin 743 çocuk eğitim hakkından mahrum kalıyor”

Karaca tasarıya ilişkin şunları söyledi:

“Sosyal devletin en değerli unsurlarından biri olan parasız eğitim unsuru yerine eğitimin ticarileşmesi, eğitimin önündeki engellerin artması, dar gelirli ailelere yönelik ekonomik ve sosyal hak ihlalleri baş başa bırakılıyor. okul masraflarını karşılayamama ve derin yoksulluk.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı, 2023 yılı bütçe görüşmelerinde ilkokullarda 11 bin 654, ortaokullarda 28 bin 421, liselerde 240 bin 668 ve toplamda 280 bin 743 öğrencinin bütçede olmadığını açıkladı. eğitim sistemi ve kayıt dışıydı. 6-18 yaş grubuna yönelik zorunlu eğitim uygulayan bir ülkede bir çocuğun sistemden dışlanması kabul edilemezken, okula gitmesi gereken toplam 280 bin 743 çocuk eğitim hakkından mahrum kalıyor.

“GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ”

Okula devam eden öğrencilerin en temel ihtiyaçları kırtasiye, giyim ve yiyecektir. Kamu kaynaklarından kaç öğrencinin kırtasiye yardımı aldığı ise kamuoyuyla paylaşılmıyor. Ülke genelinde iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerde artan enflasyon oranları nedeniyle kırtasiye ve giyim ürünlerinde de geçen yıla göre resmi rakamların üzerinde artış yaşanıyor.

“SAVUNAN ÇOCUK SAYISI HER GÜN ARTIYOR”

KDV ve diğer dolaylı vergilerin daha fazla gündemde olması, satın alma gücünün azalması ve ekonomik krizin kamuoyuna yayılmasıyla doğrudan ilgilidir. Ekonomik kriz nedeniyle satın alma gücünün azalmasının yanı sıra, özellikle düşük gelirli aileler, çok güçlü ekonomik koşullar nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorluk çekmekte, eğitim hakkından mahrum bırakılan çocukların sayısı artmaya devam etmektedir. Okullaşma oranları her geçen gün artıyor gibi görünse de.

ugurludag-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu