Teknoloji

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar akıllı olacak mı?

Microsoft, Google ve OpenAI gibi şirketlerin yoğun çaba sarf ettiği yapay zeka alanına milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Hemen hemen her gün gündemimizde olacak olan yapay zeka teknolojisi, insanların gelişen bu teknolojilerle kendilerini kıyaslamalarına neden oldu.

Geliştirilen modeller makale, haber, şiir ve kod yazmak, İngilizce öğretmek, taklit etmek gibi insanların yapabileceği pek çok şeyi yapabiliyor. Bu durum doğal olarak insanların aklına pek çok soruyu getiriyor.

Yapay zeka sistemlerinin bir dereceye kadar “akıllı” göründüğü konusunda herkes hemfikirdir. Ama “insanlar kadar zeki olabilirler mi?” Soru şaşırtmaya devam ediyor. Sciencealert bu soruyu cevaplamak için beş uzmana yapay zekanın üstün zekaya ulaşıp ulaşamayacağını sordu.

PAUL FORMOSA
Yapay Zeka ve Teknoloji İdeoloji Uzmanı

AI ve teknoloji ideolojisi uzmanı Paul Formosa’ya göre AI, birçok görevde insan zekasına çoktan ulaştı ve onu geçti. Go, satranç, StarCraft ve Diplomacy gibi strateji oyunlarında bizi yenebilir, birçok dil performansı ölçümünde bizden daha iyi performans gösterebilir ve fena olmayan üniversite makaleleri yazabilir.

insanlara benzer

Sözlerine devam eden Formosa: Elbette bir şeyler uydurabilir, “halüsinasyon görebilir” ve yanlış anlayabilir ama bunu insanlar da yapabilir (aynı şekilde olmasa da).

Yeterince uzun bir zaman ölçeği verildiğinde, yapay zekanın yüksek zekası veya “insan düzeyinde zeka” gelmesi muhtemel görünüyor. Yani insanın sahip olduğu birbiriyle bağlantılı zeka alanlarının yeterli bir kısmında ustalık kazanmış olacaktır. Yine de bazıları yapay zekanın şimdiye kadarki başarılarına rağmen bilinçli olmadığı için ne yaptığını anlamadığı (veya anlayamadığı) için “akıllı” olmayacağından endişe duyabilir.

Ancak yapay zekanın yükselişi, bilinç olmadan da zekaya sahip olabileceğimizi gösteriyor çünkü zeka işlevsel terimlerle anlaşılabilir. Akıllı bir varlık, öğrenmek, akıl yürütmek, yazmak veya araçları kullanmak için akıllı şeyler yapabilir.

Yarattığımız yapay zekalar hiçbir zaman bilince sahip olmayabilirler, ancak giderek daha fazla zekice şeyler yapabilirler. “Bazı durumlarda, bunu zaten bizi aşan bir seviyede yapıyorlar ve bu muhtemelen devam edecek bir trend.”

CHRISTIN MAHER
Hesaplamalı Sinirbilim ve Biyomedikal Mühendisliği Uzmanı

Christina Maher, yapay zeka seviyesinin bir gün insan seviyesine ulaşacağını söyledi.

“Yapay zeka insan düzeyindeki zekaya ulaşacak, ancak yakın gelecekte değil. İnsan düzeyindeki zeka, akıl yürütmemizi, sorunları çözmemizi ve karar vermemizi sağlıyor. Ahenk, sosyal zeka ve deneyimlerden öğrenme gibi pek çok bilişsel yetenek gerektiriyor. .” açıklamalarda bulundu. Sözlerine devam eden Maher, şunları kaydetti:

“AI aslında bu kutuların çoğunu işaretliyor. Eleştirel muhakeme için insan özelliklerini öğrenmek ve duyguların ne olduğunu ve hangi olayların onları tetikleyebileceğini anlamak yalnızca yapay zeka modellerine kalıyor.” dedi ve

Yapay zekanın duygulardan yoksun olduğunu düşünüyor.

“İnsanlar olarak, bu özellikleri doğduğumuz andan itibaren öğreniyor ve deneyimliyoruz. “mutluluk”Deneyimlerimiz hatırlamamız için bile çok erken.

Ayrıca çocukluğumuz boyunca ve çevremizdeki dünyayla etkileşime girip onları deneyimledikçe eleştirel akıl yürütmeyi ve duygusal düzenlemeyi öğreniriz. “duygularımıza” Bununla ilgili bir his geliştiriyoruz. Daha da önemlisi, insan beyninin bu tür bir zekayı geliştirmesi uzun yıllar alabilir ama yapay zeka şu anda bu yeteneklere sahip değil.”

SEYEDALI MİJALİLİ
Yapay Zeka ve Sürü Zekası Uzmanı

Yapay zekanın insan zekasını geride bırakacağına inanan Mirjalili, geçen zamanın tahminler sunduğunu belirtti.

“Yapay zekanın insan zekasını geçeceğine inanıyorum. Neden? Geçmiş, görmezden gelemeyeceğimiz içgörüler sunar. Pek çok insan, bilgisayar oyunları oynamak, manzaraları tanımak ve içerik oluşturmak (diğerlerinin yanı sıra) gibi görevlerin yalnızca insanlar tarafından yapılabileceğine inanıyordu, ancak teknolojik ilerleme aksini kanıtladı. ” sözleriyle açıklıyor.

Yapay zekanın insan müdahalesi olmadan kendini geliştirebileceğine inanıyor.

Mirjalili ayrıca yapay zekanın önemli ölçüde ilerlediğini ancak sezgi, empati ve üretkenlik gerektiren görevlerde yeterince ilerleme kaydetmediğini belirtiyor.

Dahası, AI sistemleri bu tür insan benzeri bilişsel yeteneklere ulaştığında, bir kartopu etkisi olacak ve AI sistemleri minimum insan müdahalesi ile veya hiç müdahale olmaksızın gelişebilecek. Bu tür bir “istihbarat otomasyonu” dünyayı derinden değiştirecek.

“Dikkatli olmak gerekiyor”

Yapay genel zeka değerli bir zorluk olmaya devam ediyor ve bu yolda devam ederken çok dikkatli bir şekilde ele alınması gereken etik ve toplumsal sonuçlar var.

DANA REZAZADEGAN
Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uzmanı

Dana Rezazadegan da yapay zekanın insanlar kadar akıllı bir düzeye ulaşabileceğine inanıyor. “Evet, AI birçok yönden insanlar kadar akıllı olacak, ancak tam olarak ne kadar akıllı olacağı büyük ölçüde kuantum hesaplamadaki gelişmeler tarafından belirlenecek.” sözleriyle konuşur. Ayrıca açıklamalarına devam eden bilirkişi;

“İnsan zekası, gerçekleri bilmek kadar kolay değildir. Üretkenlik, duygusal zeka ve sezgi gibi mevcut AI modellerinin taklit edebilecekleri ancak eşleştiremeyecekleri çeşitli yönleri vardır. Ancak yapay zeka büyük ölçüde ilerledi ve bu eğilim devam edecek.

“Bu nedenle, kararlı kuantum bilgisayarlarda çalışan AI algoritmalarının, bildiğimiz insan zekasının her yönüyle eşleşmeleri gerekmese bile, genelleştirilmiş insan zekasıyla karşılaştırılabilir bir şey elde etme şansı yüksektir.”

MARCEL SCHARTH
Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Uyum Uzmanı

Makine öğrenimi ve yapay zeka uyum uzmanı Marcel Scarth, yapay zekanın gelişmesi durumunda yapay zekanın insan zekası seviyesine ulaşma ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Scharth bunu; “Zaman çizelgesi son derece belirsiz olsa da, bunun bir gün gerçeğe dönüşmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Olağanüstü bir zeka geliştirilirse, insan zekasını aşmak kaçınılmaz görünüyor.”kelimelerle ifade edilen ve

Ek olarak, yapay zekanın insanlara göre daha iyi hız ve hafıza kapasitesi, daha az fiziksel kısıtlama ve daha fazla akılcılık ve tekrarlayan kendini geliştirme potansiyeli gibi bariz avantajları vardır. Hesaplama gücü arttıkça, AI sistemleri sonunda insan beyninin hesaplama kapasitesini aşacaktır.”söz konusu.

2059’a kadar yüzde 50 olasılık

Saygın bir tahmin platformu olan Metaculus’ta yapay için tahmin edilen medyan tarih 2032’dir. 2022’de yapılan bir uzman anketi, 2059’a kadar insan düzeyinde yapay zekaya ulaşma şansımızın yüzde 50 olduğunu tahmin ediyor.

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu