Haber

Artvin Borçka’da Kestane Balı Üreten Arıcılar: “Kestane Ağaçlarında Başlayan Dal Kanseri Nedeniyle Arıcılıkta Sıkıntılar Başladı”

UĞUR İSTANBULU

ArtvinBorçka ilçesine bağlı Düzköy’de kestane balı üreticisi Ziraat Teknisyeni Ömer Çatan, “Mevsim değişiklikleri sonucu ağaçların kuruması ve kestane ağaçlarında son dönemde artan hastalık nedeniyle arıcılık sıkıntıya girmeye başladı. 5 yıl. Bu konuda ciddi araştırma yapılması gerekiyor. Arıcılar korunmalı, devlet arıcıları desteklemeli Desteklemeli yoksa bu böyle giderse piyasa koşullarında arıcılık yok olur” dedi.

ArtvinBorçka ilçesine bağlı Düzköy’de kestane balı üreten arıcılar, son yıllarda kestane ağaçlarında başlayan kol kanserinin ağaçları kurutması nedeniyle bal üretiminde sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

“BÖLGE HALKI DA ORMANCILIKTAN GEÇİYOR AMA KONTROLsüz VE BİLİMSİZ AĞAÇLAR TEKRAR KESİLİYOR”

ArtvinBorçka ilçesinde yaklaşık 5 yıldır arıcılıkla uğraşan ziraat teknisyeni bal üreticisi Ömer Çatan, bölgede yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

Artvin Borçka ilçesine bağlı Düzköy Cevizli Mahallesindeyiz. Yaklaşık beş yıldır arıcılıkla uğraşıyorum ama daha önce de arıcılıkla ilgileniyordum ve araştırıyordum. Ben özel bir şirkette çalışıyorum ve aynı zamanda arıcılık yapmaya çalışıyoruz. Bu bölge kestane balı ile yoğundur. Gördüğünüz gibi, bu vadide tüm kestane ağaçları önlerinde bembeyaz parlıyor ve hepsi çiçek açmış ve çiçek açmış durumda. Ancak tabii ki beş yıllık süre içerisinde mevsimsel değişiklikler ve kestane ağaçlarındaki hastalığın her geçen gün daha şiddetli hale gelmesi ve ağaçların kuruması nedeniyle arıcılıkta sıkıntı çekmeye başladı.

Bu bölge aynı zamanda orman bölgesidir ve köylüler ormancılıktan geçimini sağlamaktadır. Ancak kontrolsüz ve bilim dışı ağaç kesiti nedeniyle birkaç yıl önce Orman Müdürlüğü öncülüğünde kestane ağaçlarına aşılama tekniği geliştirmeye çalışmışlar ve bununla birlikte kol kanseri hastalığı yayılmaya başlamış ve kestane ağaçlarımız kurumaya başladı. Bu da bunun önünü açtı, kestane ağaçları kuruyor ve hastalıkla mücadele için ağaç kesimi yapılmaya başlandı çünkü orman yönetimine bu konuda ağaç bölünmesini sorduğumuzda bu ağaçları kesmemiz gerektiğini söylediler. hastalık ve yeni genç ağaçların büyümesi için.

“BARAJLARIN SU GEÇİRMEMESİ BÖLGEDE MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİNE NEDEN OLUYOR”

HES’lerde barajların su tutması nedeniyle ağırlaşması mevsimsel değişimlere neden olmuştur. Yani geçen yıl kestane döneminde yaşanan kötü hava ve şiddetli yağışlar nedeniyle gördüğünüz gibi kestane çok verimli olmadı. Tesadüfen 3-4 gün oldu ve güzel hava nedeniyle kestane çiçekleri açmış.

“ARTVİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN KALİTELİDİR, ARICILAR İÇİN ÇOK VERİMLİDİR”

Artvin Bölge bitki örtüsü ve bitki çeşitliliği açısından kaliteli bal yetiştiriciliği için uygun bir yer olup, bitkiler en alçak rakımdan en yüksek rakıma doğru çeşitlilik göstermektedir. Aslında burası Kafkas ırkının bölgesi ve başka ırktan arıların bu bölgeye girmesi yasak ve aynı zamanda bununla da çaba sarf etmeye çalışıyoruz. Bu cinsin bozulması buradaki balın kalitesini de düşürür. Çabuk, yanımızda Gürcistan var ve Gürcistan’dan ana arı kaçakçılığı ve bal kaçakçılığı yasa dışı ve Arıcılar Birliği ve Ziraat Odaları birkaç yıldır bunlar için çaba harcıyor.

“SERA ÇALIŞTIĞIMDA HER SERA İÇİN BİR KOLONYA ARI OLURDU DİLDİ”

Arı için bir yol yok ve ben arıcılığa başladığımda tabii ki deneme yanılma yoluyla dışarıdan bilgi alabiliyorduk ama her arıcının kendine has bir sistemi var, oburluğunun sana söylemesiyle öğrenme şansın yok, yani deneyerek ve yaşayarak öğrenmeniz gerekiyor. Aynı zamanda Ziraat Teknikeriyim ve daha önce serada çalıştım, o zamanlar okurken seracılık için ön koşuldu ve bir sera işçisinin bir serada en az bir koloni arısı olması gerekiyordu. Döllenmeyi kolaylaştırmak için. Arıcılar korunmalı ve devlet arıcılara destek vermeli diye düşünüyorum yoksa arıcılık böyle giderse piyasa kuralları çerçevesinde ortadan kalkar.”

“KESTANEDE KOL KURUĞU İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA YAPILDIĞINI GERÇEKTEN BİLMİYORUM”

Arıcı Yaşar Turan şunları söyledi:

“Artık ülkemizde özellikle Karadeniz’de ve özellikle Artvin’de kestane yükü var ve kurumaya başladılar, kestaneler hep kuruyor ve nedenini bilmiyoruz. araştırma yapılıyor ya da bir çalışma yapılıyor açıkçası bu konuyu bilmiyorum ama önemli bir anlamda kestaneler yok oluyor ağaçların bu kadar yaşlı olup olmadığını bilmiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

haberkandira.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu