Haber

7.7 büyüklüğünde deprem 10 ili vurdu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hatay ziyareti sırasında haber aldığı depremzede, “Teyzemin kızı enkaz altında, amcalarım 8 kişi. 30 saat oldu ama hükümet yetkilisi yok” dedi. .

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem felaketinden etkilenen Antakya’da Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet Uyum Merkezi, Samandağ İlçe Jandarma Komutanlığı ve Arsuz’a giderek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, depremzedelerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer eşlik etti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“KEŞKE ASKERLER İLK GÜN TAMAMEN HAREKETLİ OLSUN”

“Hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Henüz kurtarılamayan ancak enkaz altından sesi duyulan kardeşlerimiz var. İnşallah en kısa sürede kurtarılır ve sağlıklarına kavuşurlar. , ben bu süre zarfında Ankara’da zaman zaman milletvekil arkadaşlarımın bulundukları bölgelerde ne söylediğini gördüm” dedi. Buraya geldik ve maalesef gerçeği gördük. İstediğimiz kadar çalışan bir merkezi yönetim olmadığını gördük. Yani bu gerçekten üzücü. Keşke askerler ilk gün tam olarak seferber edilebilseydi. Herkes vinçlerde gerekeni ilk gün yapabilse. Bu konuda gerekli talimat verilebilir. Sorun olmadığını biliyoruz, sıkıntıları biliyoruz. Bunu bizzat gördük ve yaşadık. Vatandaşlardan dinledik.

“BU COĞRAFYA İÇİN SAĞLIKLI VE İSTİKRARLI BİR KOORDİNASYONA İHTİYACIMIZ VAR”

Ama tüm bunlara rağmen Önder Bey, emin olmanızı isterim ki burada belediye başkanlarımız da var. Engellenmezlerse, size düşündüğünüzden çok daha büyük yardım göndereceklerdir. Göndereceklerdi ve aslında gönderiyorlar. Bazen araçları yolda durduruluyor. Bazen, ‘Hayır, bunu yayınlama. Bir de ‘Bunu başka bir yere gönderin’ şeklinde yönlendirmeler var. Normalde Türkiye’nin afet bölgesi gönlümüzün neresinde olursa olsun Adıyaman’dan Şanlıurfa’ya Hatay’a kadar geniş bir coğrafyadır. Bu coğrafya için de sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlanması gerekiyordu. Koordinasyon yapılması gerekiyordu. Bu kapsamda kurtarma ekiplerinin hızla bölgelere ulaşması gerekiyordu. Bir yük var, biliyorum.

“ESAS MESELE TÜRKİYE’NİN DEPREM BÖLGESİNDE OLDUĞUNUN BİLİNMESİDİR”

Ekmek istiyorlar sonuçta insanların günlük ihtiyaçlarını bir şekilde karşılamak gerekiyor. Mevsimin kış olması da ayrı bir sorun tabi. O sorun üzerinde durmak gerekiyor. İşin özü şu: Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğu biliniyordu. Şu anda ülkeyi yöneten iktidar bu gerçeği bilerek hareket etmeli, yatırımlarını bu gerçeği bilerek yapmalı, plan ve programlarını bu gerçeği bilerek yapmalı, binaların hangi kurallara göre inşa edileceğini bu gerçeği bilerek belirlemeli, gerekli kontrolleri bu gerçeği bilerek ve bilerek yapmalıdır. bu gerçek, bölgelerdeki depremlere karşı mutlaka hazırlıklı olmaları gerekir. araçlara sahip olmak… Devlet aklı bunu gerektirir. Bürokrasi bunu gerektirir. Devlet yönetmek bunu gerektirir. Bunların olmadığı bir ortamda maalesef kaos yaşanması olağan. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Size tekrar iyi günler dilerim, Sayın Lider. Doğal olarak Cumhurbaşkanı’nın tek başına yapabileceği işler sınırlıdır. Doğal olarak bu böyledir. Diğer belediye başkanlarımız da yardımınıza koştu. Burada sizin dışınızdaki diğer tüm belediyelere de ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Onun için belediye başkanlarımızla buraya geldik. En iyi dileklerimi iletiyorum Sayın Önder.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şunları söyledi:

“Büyük bir afet atlattık. Gerçekten büyük bir afet atlattık. Yaraları sarmaya çalışıyoruz ama taşraya da sıçradı ve Hatay’ın her köşesinde 2 bine yakın binamız harabe halinde. insanlarımız da kayıp.Çalışanlarımız da… Çok şey kaybettik.Birçok ailemizi kaybettik.Hepsinde enkaz altında insanlar var.Bu yüzden iki gündür katı kurallar içinde çalışıyorlar. Enkaza destek olmaya çalışıyorlar ama 2000 enkazı kaldırmak gerçekten çok zor Birde çok katlı binalarda çile var Elle çalışırsanız paranız yetmez aksi takdirde insanların canlarının kaymasına neden olabilir. .

“ŞU ANDA SADECE ANTAKYA DEFNE’DE YAKLAŞIK 35 EKİP ÇALIŞIYOR. AMA DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”

Elektrik, doğalgaz, su dışında suyu da kesmeniz gerekiyor. Bulaşıcı bir hastalık olmasın diye. En büyük sorunumuz elbette iletişim. Özellikle merkezlerde yıkılan binaların üzerine daha çok şey koydukları için bu GSM operatörlerini koydular ve yıkıldıkları için çalışamaz hale geldiler. O yüzden dün gece gerçekten çok zorlandık. Bu gece çok fazla sorun olacak. Ayrıca hava soğuk olduğu için. Mevsim yaz olsa bile insanlar su kaybıyla 6-7 gün rahat kalabilir ama insanlar hipotermiden ölebiliyor. Bu yüzden bu gece çok kritik. Şu anda sadece Antakya Defne’de 35 civarında grup çalışıyor. Ama çok daha fazlasına ihtiyacımız var.

“YAĞMUR, NEM VE SOĞUK DURUMDA HİPOTERMİ KAYBI ARTAR”

Özellikle dün geceden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından takviye kuvvetler gelmeye başladı. Değerli liderlerimize ve gelemeyen diğer liderlerimize teşekkür ederiz. Acılar da var ama bir arada olunca hafifliyor. Bütün arkadaşlarımız aradı ve hep takviye verdi. Bugün biraz yağmur durdu. 4-5 gün şiddetli yağmur yağdı. Bu sabah yağmur durdu. Hipotermiden kaynaklanan kayıp yağmur, nem ve soğuk ile artar. Vücut ısısı düşer. En çok korktuğumuz kişi o. Bu nedenle bu akşamı geçirecek olursak; Umarım bu geceye kadar birçok insanı kurtarmış oluruz. Bazı insanları kurtaracağız. Yeni yapılan Kent Hastanesi’nin yarısı kullanılamaz hale geldi. Eski Devlet Hastanesi’nin yarısı kullanılamaz hale geldi. İki özel hastane var onlarda da çok yaralı var. Büyükşehir binamız tamamen çöktü. Tanrıya şükür buranın dibinde üç tane itfaiye aracı var. Çocuklar nöbet tutarken itfaiye aracına asıldı. Yurtta nöbet tutan arkadaşlar bu şekilde kaçtılar.”

Kılıçdaroğlu’nun dinlediği Hataylı depremzedeler şunları söyledi:

“BELİRLİ BÖLGELERE HEMEN SAHRA HASTANESİ KURULMALIDIR”

“En önemli sorunlardan biri başkanım hastanelerin yıkılmış olması. Tıbbi malzeme yok. Enkazdan çıkarılanları tedavi etmek mümkün değil. Bir an önce belli bölgelere sahra hastanesi kurulmalı. Eskiden bunu askerler yapardı.Tabii şu anda asker yok.Bölgede sadece AFAD var.

“ŞEHİR GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ ŞİMDİ HASAR GÖRDÜ”

Annem hasta, babam enkazda. Şeker hastası, tansiyonu var. Yani var, var. Ama iki gündür hiçbir şey gelmedi. Lider, lütfen. Gördüğünüz gibi, şehir artık çöktü. Kendi kanalımızla elimizden gelenin en iyisini ortaya çıkardık. Başı belada olan birini kendimiz kurtardık. Dairemiz Genç Apartmanı sesler hala duyulmaktadır. İki gündür hiçbir şekilde yok. Tabii ki çok kayıp var. Anlıyorum ama acımız büyük.

“DEPREM 30 SAAT GEÇTİ AMA DEVLET GÖREVLİSİ YOK”

Teyzemin kızı enkaz altında, amcamlar sekiz kişi. Arama çabası yok, kimse yok. Kimse ilgilenmiyor. Şu anda halamın kızı enkaz altında yaşıyor ama kimse müdahale etmiyor. Depremin üzerinden 30 saat geçti ama bir devlet yetkilisi yok.

“DEMİR KESİCİ ALETLERLE, BALYAYLA YAPTIK”

Annemi ve kardeşimi kendi imkanlarımızla çıkardık. Eğik binada liderim. Balyoz ve demir kesici aletlerle çıkardık. Artık müdahale edemeyiz. Yeterince güçlü değiliz. Artık hiçbir yerden haber alamıyoruz. Telefonlarımızı şarj ettik.”

cidehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu