Haber

4.000 yıllık iskeletler, İngiltere’de bilinen en eski veba vakasını ortaya koyuyor

Londrada Francis Crick EnstitüsüTürkiye’den bir araştırma ekibi, 2 arkeolojik alanda 34 kişinin dişlerinden iskelet örnekleri aldı.

Yapılan çalışmalarda 2 çocuk ve 1 kadına ait iskelet örnekleri dikkat çekti. İskeletlerde Yersinia pestis (vebaya neden olan bakteri) bulundu.

İskeletlerdeki diş özlerinden DNA’yı inceleyen ekip kaldıYapılan tahliller sonucunda yaşları 10 ile 12 arasında olduğu tahmin edilen 2 çocukta ve 34-35 yaşları arasında ölen bir kadında bakteri görüldüğünü açıkladı.

https://twitter.com/HealthDayTweets/status/1663911666831032322

Radyokarbon tarihleme sistemi, 3 kişinin aynı anda yaşamış olma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Veba daha önce 5.000 ila 2.500 yıl önce Avrasya’dan gelen insanlarda görülürken, tarihin bu döneminde İngiltere’de görülmedi.

Geniş coğrafi yayılımı ile araştırmacılar, bu tür bir vebanın kolayca bulaştığını.dikkate alındığını bildirdi.

Bu veba türü Geç Neolitik ÇağVe Bronz Çağı Avrasya’ya yayılan kitleler tarafından Orta ve Batı Avrupa’ya getirildiği düşünülmektedir. Araştırmacılara göre genom dizisi, Avrasya’da bulunan veba türüne dikkat çekecek kadar benziyor.

Ancak incelenen iskeletlerin yapılarının veba türlerinde görülen yapC ve ymt genlerine sahip olmadığı bildirildi. Ymt genlerinin, vebanın pire yoluyla bulaşmasında değerli bir rol oynadığı bilinmektedir.

Ancak İngiltere’de kalıntıları bulunan kişilerin veba salgını nedeniyle ölmemiş olmaları da olası. Bu kişilerin enfekte olacağı kesin olmakla birlikte, travmadan öldüklerine dair işaretler de var.

Çalışmadan elde edilen bulgular 30 Mayıs’ta yayınlandı. Doğa İletişimidergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu